7 februarie 2015

Mircea Deac, (Deaca Mirea) (09.09.1921, Olteniţa – 06.02.2015 Bucuresti)

Liceul: la Olteniţa şi din 1935, la Bucureşti.

Licenţiat Fac. de Litere şi Filozofie (cu profesorii Tudor Vianu şi George Oprescu) şi Academia de Pictură (cu pictorii Camil Ressu şi Alexandru Ciucurencu).

Prof. de Istoria Artei, Institutul de Arte Plastice ”N. Grigorescu” Bucuresti.

Director Departamentul Artelor şi Director Oficiul Naţional de Expoziţii, din Ministerul Culturii, Critic de artă, Membru U.A.P. şi expert atestat, în arta românească şi europeană.

Ziarist, Membru al Uniunii Ziariştilor profesionişti din România.

Vicepreşedinte Societatea Colecţionarilor de Artă din România.

Director revista ”Pro Arte”.

A participat în calitate de organizator de expoziţii la Bienalele de la Veneţia, Sao Paolo, Paris şi Belgrad. A participat la simpozioanele internaţionale Brâncuşi, la Paris, Bucureşti şi Istanbul.

A susţinut o intensă activitate de publicist şi cronicar de artă în peste 1000 articole în Arta, Contemporanul, Muzee, România Literară, Tribuna, Steaua, Cronica, Ateneu, Tomis, Argeş, Informaţia Bucureştilor, Ramuri, Ghilotina, Cotidianul, Alianţa Civică, Literatorul, Pro Arte ş.a.

A publicat în străinătate, în Franţa, Grecia, Germania, Olanda. În Italia la Revista Pianeta a fost colaborator doi ani. A scris scenarii de filme documentare, „Brâncuşi la Tg. Jiu” şi „Ciucurencu” şi numeroase emisiuni la Radio şi T.V.

A publicat peste 35 monografii (Al. Ciucurencu, Luchian, Ressu, Steriadi, Brâncuşi, Gh. Anghel, Etienne Hajdu, Fernand Léger, Verrmont, Ciupe, Magdalena Rădulescu, Sorin Ilfoveanu, Ion Irimescu, Sabin Bălaşa, Mattis Teutsch, B-Arg, Paciurea, Feodoroff, Harry Guttmann, etc), studii istorice (Mânăstirea Snagov, Graficamilitantă, Pictura. 1964, Impresionismul în România, Afirmări, Arta în oglinda istoriei, Umanismul în arta plastică, Femeile şi operele lui Picasso, Fără rame, Fără soclu, Peisajul impresionist, Nudul în pictura românească, Portretul), 11 dictionare enciclopedice (50 de ani de pictură, Scrieri despre artă, 50 de ani de sculptură, Enciclopedia marilor personalităţi – partea de artă (4 volume), 250 de pictori români: 1890-1945, Sculptura în România: sec. XIX-XX, 300 de pictori români: dicţionar de pictură românească modernă, Lexicon-pictori, sculptori şi desenatori din România, secolele XV – XX ), beletristica (Himera, Nimfa de argint, Prăpastia, Pendula nu merge înapoi, Soarele răsare noaptea, Drama pictorului Manole, Tartar, Scarabeul Zenobiei, regina Palmirului) si peste 1000 de articole publicate.

***

Mircea Deac, decanul de varsta al istoricilor si criticilor de arta, s-a stins din viata ieri, la varsta de 93 de ani. Nascut la Oltenita, in 9 septembrie 1921, a studiat filozofia cu Tudor Vianu si George Oprescu şi Academia de Arte cu Camil Ressu şi Alexandru Ciucurencu. Devine membru al UAP inca din 1951, fiind un participant activ la viata artistica romaneasca timp de peste sase decenii, pana in ultimul an de viata, an in care a deschis expozitii si a publicat romanul „Tartar, ultimul zeu“. A scris monografii despre marii pictori care i-au fost profesori, despre multe alte nume mari ale istoriei artei romanesti, a sprijinit multe talente in afirmare si a contribuit direct la dezvoltarea retelei de muzee de arta din tara.
„Un vieillard qui meurt, c’est une bibliothèque qui brûle“, spunea un mare antropolog, ceea ce pentru Mircea Deac, omul surazator, desi gata oricand sa-ti impartaseasca din cele stiute, este cu atat mai adevarat cu cat inca ar mai fi avut multe sa ne impartaseaca.

Inmormantarea va avea loc maine, 8 februarie, ora 12, la Cimitirul Sfanta Vineri.
mvarga@xnet.ro

http://artinfonews.ro/adio-maestre-mircea-deac/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *